Tips om je huis te verkopen
Tips om je huis te verkopen
De bezichtiging van je woning zelf doen is misschien spannend. Maar met de juiste voorbereiding wel erg leuk om te doen en wie kent de woning beter dan de eigenaar zelf? Hier de beste tips om je huis te verkopen;
Waar kun je rekening mee houden;
1. Zorg er voor dat je woning opgeruimd is.
- Geen volle wasmand en sokken half onder het bed.
- Ruim het aanrecht leeg en zet er een fruitmand op of een mooi koffiezetapparaat.
- Zorg er ook voor dat het huis schoon is; de ramen en sanitair, geen stofnesten of stapels reclamefolders, zet de kattenbak weg,
- Een schoon huis ziet er een stuk frisser uit en verkoopt veel makkelijker.
2. Heb je veel en grote spullen zoals fitnessapparatuur op zolder of slaapkamer, dan is het niet onverstandig deze een tijdje op te slaan door bijvoorbeeld een opslagbox te huren. Dat zorgt voor een groter ogende ruimte.
3. Repareer kleine mankementen, klinken vastzetten, lampje ophangen, scheuren en gaatjes dichten, strepen op de muren wegwerken.
- Niemand verwacht een VT Wonen-huis maar breng het persoonlijke tot het minimale terug: geen kindertekeningen en muren vol foto's
4. Leid rustig rond. Niets zo vervelend als je opgejaagd voelen. Dus ook al is het wat drukker dan je verwacht had: neem de tijd voor iedere potentiële koper. .
- Zorg dat het niet te lawaaiig is. Als jij een huis zou bezichtigen, vind je het vast fijn om dat in alle rust te kunnen doen. Dus kinderen en huisdieren even het huis uit. Wasmachine niet aanzetten etc. Dat zorgt voor een veel rustiger sfeer, wel zo prettig!
- Wees enthousiast maar houdt het zakelijk. Je kunt zeggen dat het huis wegens een scheiding wordt verkocht maar ook wegens aanschaf van een andere woning.
Welke vragen kun je verwachten?
5. Kopers zullen vragen waarom je het huis te koop hebt gezet. Je kunt zeggen dat het huis wegens een scheiding wordt verkocht maar ook wegens aanschaf van een andere woning. Houdt het zakelijk, dat is ook beter voor de onderhandeling. Ga niet overdrijven of emotionele verhalen vertellen. Maar een grappig feitje is wel weer leuk om te vertellen.
6. Als het huis al wat langer te koop staat, zeker in deze markt, zullen kopers zich afvragen waarom het huis nog niet is verkocht. Het hoeft niet altijd zo te zijn dat je gaat voor het hoogste bod, het kan ook zijn dat je het beste bod nog niet hebt gehad. Bijvoorbeeld een bod met de juiste opleverdatum.
7. Kopers willen risico’s zoveel mogelijk beperken, dat is logisch dat wil je zelf ook. Je kunt overwegen om zelf al een onafhankelijk bouwtechnisch rapport op te laten stellen. Je kunt zo de argumenten om te onderhandelen van kopers wegnemen door eventuele mankementen al in de vraagprijs te verwerken. Ook zorgt dit dat er geen tijd verloren gaat in deze snelle markt.
8. In de vragenlijst en overnamelijst is opgenomen welke roerende zaken achterblijven en wat ter overname is. Noem nog geen prijs tijdens de bezichtiging, dit kunnen we achter de hand houden tijdens de onderhandelingen.
9. Dit geldt ook voor de opleverdatum, net zoals de prijs van zaken die ter overname zijn, noem nog geen concrete datum. Wanneer je snel wil verkopen kunnen kopers dit als onderhandelingstactiek gebruiken; bijvoorbeeld einde van de zomer of over ongeveer 4 maanden, in de lente of iets dergelijks.
Wat kun je zelf aan kopers vragen?
10. Je wilt weten hoe serieus de kijkers zijn. Vraag na wat voor woning ze nu hebben, huren ze of hebben ze een koophuis? Staat jullie huis al te koop? En hoe gaat de verkoop. Dan heb je een idee hoe snel hun woning verkocht kan zijn.
11. Het is niet onbeleefd om te vragen of ze al een hypotheekgesprek hebben gehad en of dit huis of deze woning binnen hun financiële mogelijkheden valt. Het zal niet de eerste keer zijn dat een koop niet doorgaat vanwege het voorbehoud van financiering.