Hoe vind je een huis in deze krappe markt?
Hoe vind je een huis in deze krappe markt?
In de huidige markt worden veel woningen al verkocht voordat ze zelfs maar op Funda staan. Wat kun je doen om achter het aanbod te komen dat niet op Funda staat?
- Meld je bij makelaars aan als zoeker. Je wordt dan per email op de hoogte gehouden van het nieuwe aanbod.
- Volg de facebook pagina’s van jouw favoriete makelaars. Veel makelaars plaatsen namelijk het nieuwe aanbod eerst op facebook voordat deze op Funda verschijnt.
- Steeds vaker wordt door de makelaar een ‘sneakpeek’ van de woning op Facebook geplaatst. Je ziet dan vaak wat foto’s en een indicatie van de locatie, maar nog niet welk huis het betreft. Deze huizen zijn nog niet aangemeld bij andere makelaars dus ben je er als één van de eersten bij.
- Tenslotte: Houd ogen en oren open en laat mensen in je omgeving weten dat je een huis zoekt. Soms komt dat perfecte huis op je pad omdat je er met anderen over hebt.
Niet al het aanbod staat op Funda
Er zijn verkopers die hun huis niet op Funda willen plaatsen, maar de makelaar opdraagt hun huis in de ‘stille verkoop’ te zetten. Bijvoorbeeld om privacy redenen, maar ook in situaties als mensen nog geen haast hebben om te verhuizen. Zoals kopers van een nieuwbouwwoning die wat langer moeten wachten voordat het huis wordt opgeleverd, of in die situaties waarbij mensen niet op de zogenaamde ‘schopstoel’ zitten, maar een verhuiswens hebben en het passende huis nog niet hebben gevonden. Een makelaar meldt in deze gevallen de woning aan bij zijn collega makelaars. Wil je dit aanbod niet missen? Schrijf je dan bij de makelaar in als zoeker.
Op zoek naar een woning? Denk out-of-the-box
Als je een bepaald huis of buurt in gedachten hebt is het lastig om daar van af te wijken. Toch kan het lonend zijn eens ‘out of the box’ te denken:
Vallen de huizen buiten jouw budget? Door je zoekgebied te verruimen vind je wellicht wel een huis dat binnen jouw financiële mogelijkheden past. Een huis in de stad is vele malen duurder dan hetzelfde type huis in een naastgelegen dorp. Bovendien krijg je meer huis en meer tuin voor veel minder geld.
Ga ook eens woningen bekijken die niet helemaal aan jouw ideaalbeeld voldoen maar wel op jouw ideale plek staan. Het huis kun je verbouwen: een locatie niet.
Heb je een beperkt budget, maar ben je handig en bereid zelf de handen uit de mouwen te steken? Overweeg dan eens een kluswoning te kopen. Behalve dat je deze woningen tegen een veel lagere prijs kunt aankopen kun je de woning helemaal naar je eigen zin inrichten. Op Funda kun je deze woningen zoeken door in de omschrijving het woord ‘kluswoning’ te typen. Ook een google zoekopdracht met de term ‘kluswoning’ geeft veel resultaten.
Beschik je over voldoende tijd, geld en doorzettingsvermogen? Denk aan een uniek -vaak monumentale- objecten zoals een voormalige kerk, molen of postkantoor. Zeker komt er meer bij kijken dan bij het kopen van een modern pand. Maar je krijgt er wel iets bijzonders en unieks voor terug. Velen denken dat je niets mag wijzigen aan een monumentaal gebouw. Over het algemeen geldt: behoud gaat voor vernieuwen, maar er zijn meer mogelijkheden dan je denkt. Ook kan het financieel en fiscaal aantrekkelijk zijn. Zo zijn de onderhoudskosten van een rijksmonument deels aftrekbaar en zijn er aantrekkelijke hypotheken beschikbaar bij het restauratiefonds. Zoek een makelaar die gespecialiseerd is in monumenten en kijk ook eens op de website monumenten.nl.
Zoek je woning op basis van jouw gewenste reisafstand van het werk met de mapitout-tool https://mapitout.iamsterdam.com/ Je kan bv. aangeven dat jij niet langer dan 20 minuten met het openbaar vervoer naar jouw werk wil reizen én tegelijkertijd ook binnen 15 minuten loopafstand van een basisschool wil wonen. Het overlappende gebied dat de kaart vervolgens laat zien, is het gebied waarbinnen een huis kan worden gezocht dat aan beide zoekcriteria voldoet.
Is jouw droomhuis niet te koop?
Probeer de persoonlijke benadering. Vroeger deed men een een briefje in de brievenbus met de tekst ‘ik wil uw huis kopen’. Tegenwoordig kan dat online. Op vandas.nl kun je een online oproep doen. Verkopers die overwegen te verkopen zien dit en zullen reageren. Zeg iets leuks over jezelf, geef aan waarom je daar graag wil wonen en doe er een leuke foto bij van jezelf of je gezin. Misschien dat je niet meteen overstelpt wordt met telefoontjes, maar je zult ervan versteld staan hoeveel mensen deze online briefjes bewaren.
Mag je aanbellen bij huizen die te koop staan bij een makelaar
Er zijn mensen die, buiten de makelaar om, aanbellen bij het huis van de verkoper. Uiteraard is dat niet verboden, maar bedenk dat verkopers de makelaar opdracht hebben gegeven hun huis te verkopen en dit misschien niet wenselijk vinden. De verkoper maakt met de makelaar afspraken omtrent het verkoopproces en op welke dagen en tijdstippen bezichtigingen kunnen worden ingepland. In de meeste gevallen zal de verkoper je dan ook gelijk doorverwijzen naar zijn makelaar.
Huizenkopers met een aankoopmakelaar hebben een streepje voor
Geen enkele verkoper zit erop te wachten om helemaal opnieuw het verkoopproces in te moeten omdat de koper van zijn huis het achteraf toch niet kan betalen. Verkoopmakelaars doen daarom ook liever zaken met een woningzoeker die een eigen makelaar meeneemt. Als zoeker met een aankoopmakelaar ben je beter voorbereid dan een zelfstandige koper, waardoor je laat zien dat je een serieuze partij bent die niet alleen weet wat hij wil maar ook exact weet wat de financiële mogelijkheden zijn. De kans dat jij met een aankoopmakelaar moet afhaken omdat de hypotheek niet rondkomt is een stuk kleiner dan bij een zoeker zonder eigen makelaar. Jouw kansen in het onderhandelingsproces worden dan aanzienlijk vergroot.
Vergroot je kansen op een woning met een aankoopmakelaar
Als particulier zoeker vis je vaak achter het net: Bezichtigingen zijn volgeboekt of het huis is al verkocht. Zoekers met een aankoopmakelaar vergroten hun kansen op een woning. Een makelaar heeft een groot netwerk van collega’s en een totaaloverzicht van het woningaanbod. Hij is dan ook vaak als eerste op de hoogte dat er nieuwe woningen op de markt komen. Én omdat een aankoopmakelaar op de hoogte is van jouw wensen en mogelijkheden kan hij snel doorpakken en zorgen dat je als koper zo snel mogelijk een handtekening hebt staan. Want tot die tijd mag er worden geboden en heb je kans dat het huis alsnog aan je neus voorbij gaat.
Meerdere bieders op een woning. Wat nu?
In de huidige drukte op de woningmarkt komt het regelmatig voor dat je niet de enige bieder bent. Je zult dus moeten zorgen dat jouw bod er gunstig uit komt. Een aantal tips.
1. Bereid je goed voor
Bedenk of je meer wil betalen dan de vraagprijs. Let wel: je kunt niet meer lenen dan 100% van de woningwaarde. Je moet de bijkomende kosten (circa 5% ) als eigen geld inbrengen. Biedt je meer dan de zogenaamde taxatie waarde dan moet je meer eigen geld inbrengen.
2. Vergroot jouw gunfactor
Verkopers hebben een emotionele band met hun woning en kiezen vaak voor degenen die ze sympathiek vinden. Kraak de woning niet af in het bijzijn van de verkoper en blijf op goede voet met de verkoper en zijn makelaar. Misschien kun je hem tegemoet komen met betrekking tot de overname van spullen.
3. Bieden zonder voorbehoud
Verkopers kiezen voor zekerheid. Ze willen niet het risico lopen dat ze hun huis verkopen aan iemand die het achteraf toch niet blijkt te kunnen betalen. Maak je bod aantrekkelijk door de verkoper goede voorwaarden te bieden. Zo kun je de verkoper zekerheid bieden door af te zien van het financieringsvoorbehoud en/of voorbehoud van Nationale Hypotheek Garantie. Doe dit alleen als je zeker weet dat je geen risico loopt.
Vraag bijvoorbeeld de hypotheekbelofte op. Met de hypotheekbelofte is je financiering grotendeels al geregeld. Weten wat je kunt lenen nog voordat je een bod hebt uitgebracht neemt een hoop stress weg en maakt dat je gericht op zoek kan naar je nieuwe woning. Tijdens het biedproces ben je in het voordeel op andere gegadigden doordat je de verkoper zekerheid kunt bieden.
4. Flexibiliteit
Je hebt een groot voordeel als je flexibel bent qua oplevertermijn. Wil de verkoper snel verhuizen? Kom hem tegemoet in de overdrachtsdatum.
5. Neem een aankoopmakelaar mee
De verkopend makelaar werkt graag samen met een aankoopmakelaar doordat de koper vooraf al gescreend is. De koop is sneller geregeld en de kans op mislukken is kleiner.