Eerst kopen of eerst verkopen?

Weet jij al hoe jij het gaat aanpakken? Eerst je woning verkopen en dan een nieuw huis kopen, of juist andersom? De afgelopen periode hebben wij veel verkopers gesproken die ons vroegen naar wat nu de juiste volgorde is. In deze nieuwsbrief zetten wij alle voor- en nadelen op een rij en delen we handige tips.

Redenen om te verhuizen zijn er genoeg. Je wil juist groter of kleiner wonen omdat de huidige woning niet meer past bij jouw levensfase. Of je wil bijvoorbeeld profiteren van de lage hypotheekrente of denkt juist aan een energiezuiniger huis. Als verbouwen geen optie is, dan wordt verhuizen een reële mogelijkheid. 

Eerst een woning verkopen en dan kopen:

Deze optie lijkt het meest logisch. Je gooit je oude schoenen pas weg zodra je nieuwe hebt. Op deze manier vermijd je (lange) dubbele maandlasten die je eventueel in financiële problemen kunnen brengen. Je weet daarnaast wat je woning opgebracht heeft waardoor jij ook weet wat je kunt besteden aan jouw nieuwe woning. Verder sta je niet onder tijdsdruk waardoor je een betere onderhandelingspositie hebt.

Nadelen aan deze optie zijn er ook. Wanneer de koper jouw woning snel wil betrekken moet je rap op zoek naar een nieuwe woning. Met een laag woningaanbod en een grote vraag kan dat lastig zijn. Tijdelijk een woning huren of bij familie intrekken kan een tussenoplossing zijn. Dat betekent wel een keer extra verhuizen. Daarnaast liggen de huurwoningen niet voor het oprapen en zijn er momenteel hoge huurprijzen.

Voordelen

+ Weten wat je overhoud na verkoop

+ Geen dubbele maandlasten

+ Betere onderhandelingspositie

Nadelen

- is er een geschikte nieuwe woning beschikbaar?

- Huren tegen hoge huren

- Tijdelijk huren of bij iemand intrekken

Eerst een woning kopen en dan verkopen:

Heb je jouw droomhuis gevonden? Dan wil je niet dat iemand anders ermee aan de haal gaat. Je bent dan genoodzaakt om deze woning te kopen voordat je eigen huis verkocht is, het woningaanbod is namelijk laag en de vraag hoog. Dit kan wel spanningen met zich meebrengen. Je weet immers vooraf niet hoe lang je woning te koop staat en wat de uiteindelijke opbrengst zal zijn. 

Het voordeel is dat je niet tijdelijk hoeft te huren en je bent verzekerd van een woning welke volledig aan je woonwensen voldoet. Daarbij heb je voldoende tijd om te klussen en hoef je niet twee keer te verhuizen. Het is wel belangrijk om te controleren of je genoeg financiële ruimte hebt om een tijdlang met dubbele woonlasten te zitten. Je dient bij de bank namelijk aan te tonen dat je gedurende 12 tot 24 maanden deze maandlasten naast je nieuwe woning kunt dragen. 

Vraag een overbruggingskrediet aan

Koop je een nieuwe woning voordat je huidige woning verkocht is dan kun je een overbruggingskrediet afsluiten. Het woord zegt het al, met deze lening overbrug je de periode dat je huidige woning nog niet is verkocht. Zodra de woning is verkocht, los je met de opbrengst de oude hypotheek en het overbruggingskrediet af.

Voordelen

+ Je voorkomt dat iemand anders de woning koopt

+ 1 maal verhuizen

+ Voldoende tijd om te klussen

+ Geen tijdelijke (dure) huur

Nadelen

- Overbruggingskrediet nodig

- Dubbele woonlasten

- Je weet nog niet precies wat je huidige woning oplevert

Wil jij samen sparren over wat voor jou het beste is? Neem dan vrijblijvend contact op met ons kantoor.

 

Meer weten?
Neem contact met ons op
Meer informatie